Agressiviteit tegen lesauto’s neemt schrikbarend toe

Agressiviteit tegen lesauto’s is een groeiend probleem in het verkeer. Dat vindt een groep rijschoolhouders, waarvan rijinstructrice Lianne Harmers uit Emmen zich nadrukkelijk uitspreekt. Bumperkleven en afsnijden zijn volgens haar aan de orde van de dag, en ze is bang dat fysiek geweld niet lang uit gaat blijven. Ze begrijpt niet waarom er van andere weggebruikers niet een beetje meer respect is voor de lesauto. “Iedereen is toch zo begonnen?”
Schrikbarend
Ze spreekt van bumperkleven, obscene gebaren, toeteren en afsnijden. “Het is aan de orde van de dag. En dat maakt indruk op mijn leerlingen. Kennelijk accepteren automobilisten niet dat een leerling zich aan de maximumsnelheid houdt.” Het overkwam Harmers vorige week nog, toen een BMW haar probeerde in te halen op een landweggetje. Die reed met hoge snelheid in de berm, raakte in een slip en tolde een kruising op. “Alleen omdat er geen ander verkeer reed, bleef een ongeluk uit.”
Harmers denkt zelfs dat fysiek geweld niet lang kan uitblijven. Voor de zekerheid heeft ze daarom een dashcam in haar auto geplaatst. “Die neemt beeld en geluid op. Mocht er dan iets gebeuren, heb ik alles in ieder geval op band.” Ze gaat zelfs verder en laat een camera op de hoedenplank plaatsen om bumperklevers vast te leggen. “Het kost veel energie, maar het is helaas nodig.”
Breed probleem
De Drenthse is niet de enige rijschoolhouder die de problemen ervaart. Ze praat er regelmatig over met collega’s die haar verhaal volledig onderschrijven. “Het lijkt erop dat mensen bij het zien van een lesbord denken: zorg maar dat je daar niet achter komt. En ik begrijp niet waarom automobilisten dan niet gewoon een beetje meer respect kunnen tonen. We zijn toch allemaal begonnen in de lesauto?”
Harmers begrijpt dat ze het verkeer niet in haar eentje kan verbeteren, maar wil zich wel laten horen. “Soms wil je zo’n man of vrouw wel uit de auto slepen als hij weer een idiote actie uithaalt. Maar je moet als rijinstructeur het goede voorbeeld blijven geven, ook omdat de leerling 100 procent op je kan en moet vertrouwen. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet, maar weet zo ook niet hoe we dit kunnen veranderen.”